Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбаните на „Александър Невски“ - звън на история в делник и празник

Камбанарията с кръста е най–високата точка на храм-паметника „Александър Невски“. До нея се достига по тясна вита стълба с 220 стъпала.


Камбанарията се извисява на повече от 50 метра височина и е мястото, на което са разположени 12 камбани с общо тегло 23 тона. Камбаните са изработени в Москва и са дарени през 1911 година.



Всички камбани се бият ръчно. От 1982 година съвсем доскоро тази отговорност имаха Мария Зъбова (на снимката) и нейните помощници. За да се получи изящната мелодия са необходими поне трима. 




Днес, вече прехвърлила 90 години, Мария Зъбова е отстъпила това свято задължение на други.


Според църковните изисквания има два вида биене ­ празнично и траурно. Празничното оповестява началото на богослужението и призовава миряните в храма. Траурното се извършва на Разпети Петък и при заупокойните служби. В него участват само двете най-големи камбани, като биенето им е бавно и през равни интервали от време.


Камбанният звън поради своята специфика се записва доста трудно и по особен начин. Сложна техника се налага да се използва и в случаите, когато камбаните са на трудно достъпни места или окачени на тесни или изгнили от времето дървени камбанарии.



В дните на най-светлите християнски празници ви приканваме да чуете как звучат камбаните на 13 от най-големите български храмове. 

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна