Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите институти на Германия прогнозират свиване на икономиката с 4,2% през 2020г.

Германските водещи икономически изследователски институти очакват най-голямата икономика в Европа да се свие с 4,2% през тази година в резултат на негативното въздействие на пандемията от коронавирус, съобщиха във вторник за Ройтерс двама души, запознати с изготвената прогноза.

В доклада също така се посочва, че догодина германската икономика ще нарасне с 5,8 на сто.

Предвиждайки наличието на сериозна рецесия, водещите немски институти трябва да представя в сряда своите последни икономически прогнози. Трябва да се има предвид, че прогнозите на тези институти стоят в основата и на икономически прогнози на немското правителство.

Подобно на останалите държави в Европа, а и в голяма част от света, рецесията в Германия не е никаква изненада с оглед на факта, че заводите в страната са спрели производството си, като в същото време са затворени голяма част от магазините, фирмите и ресторантите, за да се забави разпространението на коронавируса.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви преди дни, че БВП на Германия може да се свие през настоящата година повече, отколкото през финансовата криза през 2009 г., когато беше отчетен спад с 5,7 на сто.

Преди избухването на коронавирусната епидемия правителството на Германия очакваше икономически растеж от 1,1% през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени