Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Слатински: Ако профукаме извънредните мерки сега, после няма да смеем да идем до аптеката

Снимка: БГНЕС

„Ако профукаме извънредните мерки сега, след месец няма да имаме нужда от тях, защото ще се скрием в къщите си и няма да смеем да идем дори до аптеката... Сега настъпват важни дни – ще удържим ли на спазването на извънредните мерки? Намираме се в критична зона, след която са възможни всякакви варианти – и щадящи, и италианско-испански... Като че ли ищахът да стискаме зъби започва да преминава“. Това коментира проф. Николай Слатински, специалист по национална сигурност, бивш депутат.

Според него „всички сигнали за война между институциите, издаването заповеди, отменянето на заповеди, вземането на мерки, отслабването на мерки, всичко това показва, че действаме емоционално и на принципа проба-грешка, на импровизации, но така не се управлява ефективно в такава извънредна ситуация“.

В предаването „12+3“ той подчерта, че най-голяма вреда се нанася от добронамерени дилетанти:

„Управленецът трябва да е със здрави нерви и с осъзнаването, че всяка негова дума може да отприщи всякакви процеси... Когато думите се използват от властници и стратегически мениджъри, може да се превърнат в думи-чудовища, започват да заживяват свой живот и започват да се смятат като самосбъдващи се предсказания. Вдигаме капака на кутията на Пандора. Не трябва да казваме какви черни сценарии ще се случат, не трябва да позволяваме на думите-чудовища да изплуват и да писукат панически в съзнанието на хората. Ако осем пъти в девет дни казваш „гладът ще победи страха“, то гарантирам, че гладът ще победи страха“.

По думите на проф. Слатински българите сме минавали през по-големи страхотии и „пак прескърцахме през това стъргало“:

„Мен ме смущава този всеобщ вой на все още непатещи хора. Когато всички крещят, светът оглушава и нищо не се чува, не се чува реалната нужда на България. Имаме 7-8% от българите, които действително вече не могат да издържат, още 10-20%, които са на ръба, но остават 50-60% и половината от тях са вдигнали вопъл колко е тежко, но ако сега не устискаме, ще бъде още по-тежко. Нима нямаме воля? Представяте ли си 6 млрд. души по света да нададат същия вопъл, какъвто целокупният български народ днес надава. Какво ще се случи със света? Хората със стотици и хиляди не могат да отидат на погребение на своите близки“.

Проф. Николай Слатински припомни, че първа от бойното поле си тръгва мисълта за отстъпление.

„Слабостта е първото нещо, което дезертира от бойното поле... По-добре жив, макар и за малко стиснал своите желания за свобода, човешки права и светли дни, за да ни има. След това, ако съхраним нашето здраво, рационално, демократично чувство, а не да го демонстрираме като демократичен фундаментализъм, ще си възстановим всичко. Като премине кризата, ние ще станем по-добри и ще разберем за какви глупости сме се ядосвали. Живото общество ще си върне демократичните рефлекси“.

Интервюто с проф. Николай Слатински можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!