Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гецова: Основното ми търсене е щастието

Биляна Гецова
Снимка: личен архив

Това е книга на сезоните и човешките състояния в сезоните. Правото и поезията се застъпват в живота и в сърцето на поетесата юрист и финансист Биляна Гецова. Книгата има премиера само в интернет пространството, но такава е ситуацията. Поезията за Биляна Гецова не е място на утеха, шал или защитно наметало, което да те спаси от заобикалящия свят. 

Изкуството е като увеличително стъкло, казва Биляна Гецова и разказва за своите близки и това да бъде "домашен писател". 

"Изкуството не се изчерпва само с това, което можем да представим пред публиката. Социалната изолация, към която ни напътстват отвсякъде, не означава самоизолация от здравия разум, от красотата, от потребността да творим".

Същата ли е Биляна Гецова и в новата си – трета книга – "Имам толкова недовършени сънища":

"Надявам се, че читателите ще открият моята промяна, която не се дължи само на помъдряването, свързано с естественото овехтяване. 

Сега имам повече смелост да бъда открита и да споделям, че всъщност основното ми търсене е щастието."

"Признавам си, че за мен вглеждането в природата е едно ново изживяване. Аз съм изучавала други науки. Вглеждането в промяната на сезоните ми дава възможност да открия една свобода, една красота и за малко да се откъсна от календара, който е пред очите ми всеки ден."


Ще си легна довечера в девет –

имам толкова недовършени сънища.

а пък толкова мъничко време -

да съм хубава, умна, праха да избърша;

да изгладя проблемите, бръчките и плисето;

да ти сложа значка със усмивчица на ревера;

да зашия две копчета; да закърпя сърцето ти –

малко време ми трябва. Трябва мъничко време.


Биляна Гецова е родена през 1975 г. в град Свищов. Юрист и финансист по образование. Завършва първо в СУ „Климент Охридски“, а след това и Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Работи в областта на данъчното право и финансите. "Имам толкова недовършени сънища" е третата ѝ стихосбирка, след "По керемидите е пренощувал сняг" и "Какво като говоря много тихо...". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна