Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български консул събирал такса „коронавирус“ в Нидерландия

Външният министър Екатерина Захариева отзова дипломата от Хага и заяви, че подобно поведение не може да бъде толерирано.
Снимка: БГНЕС, архив

Случай на незаконно събиране на такса „коронавирус“ установи Министерството на вътрешните работи в консулската ни служба в Нидерландия. Прекратена е задгранична командировка и е образувано дисциплинарно производство срещу наш дипломат в Хага.

По разпореждане на външния министър Екатерина Захариева е прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев – завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага.

Причината за отзоваването на Илиев е събиране на незаконна такса „коронавирус“ от посетителите в консулската служба – по 5 евро за български граждани и 10 евро за чужди граждани.

Според Закона за държавните такси парични суми се събират от органите на съдебната власт, на други държавни и бюджетни организации в размери, определени официално от Министерския съвет. А таксите за консулски услуги са описани именно в този закон.

В съобщение на Министерството на външните работи Екатерина Захариева казва, че подобно поведение не може да бъде толерирано и не е съвместимо с работата на българските дипломати.

Освен, че е образувано дисциплинарно производство срещу консула Свилен Илиев, поискани са и обяснения от посланика ни в Нидерландия Румен Александров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна