Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленогорски: Необходима е нова актуализация на бюджета по отношение на общините

Необходима е нова актуализация на бюджета по отношение на общините. Те са изправени пред много сериозен проблем, особено с местните приходи. По план тези приходи трябва да са за всички общини от порядъка на 1 млрд. лева, само че изпълнението на приходите е 73%. Общините ще бъдат засегнати, защото 500 млн. лева приходи няма да бъдат реализирани“. Това коментира пред БНР Найден Зеленогорски, председател на Асоциацията на българските градове и региони. От Асоциацията настояват за допълнителна субсидия от държавата към общините заради кризата.

Според него минимумът, който трябва да се отпусне в помощ на общините, е в размер на 500 млн. лева общо.

„След месец може да се окаже късно... Общинските бюджети са около 5,2 млрд. лева, около 1 млрд. лева местни приходи са в сериозна заплаха. Възможно е да се стигне до хипотеза за фалити на общини. Към началото на годината има около 200 млн. лева просрочени задължения, други 500 млн. лева, които вероятно няма да влязат от местни приходи, ще поставят на колене доста български общини, а така и много български граждани“.

В предаването „12+3“ Зеленогорски допълни:

„Ние сме в такава ситуация, че ако се делим на десни и леви, може да стигнем до тежка и сериозна криза... До няколко седмици общините ще бъдат на колене“.

Интервюто с Найден Зеленогорски можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна