Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Падат ограниченията за пътуване в Ухан, епицентър на епидемията от Covid-19

Няма нови смъртни случаи от коронавируса в Китай

| обновено на 07.04.20 в 18:10
Техници преглеждат влак стрела в депо в Ухан, където утре се очаква 100 пътнически влака да възобновят движението си.
Снимка: БТА

За първи път от избухването на пандемията от коронавирус, Китай съобщи, че в страната няма нови смъртни случаи от Covid-19. Това съобщи Националната здравна комисия на страната, цитирана от АФП.

Случаите в континентален Китай намаляват от март, но страната е изправена пред втора вълна от инфекции, донесени от чужбина. Здравните служители докладват за почти 1000 такива случая.

Очаква се да бъдат отменени ограниченията за пътуване в китайския град Ухан, където в края на миналата година беше регистриран първият заболял от Covid-19. Градът - епицентър на епидемията, беше блокиран от 23 януари.

За първи път, откакто китайските власти водят статистика, днес в Ухан не са отчетени смъртни случаи от Ковид-19. За последните 14 дни там новите заболели са само двама.

След като мерките за влизане в страната по границите бяха затегнати, за да се спре внасянето на инфекциятаq новите регистрирани заболели в Китай намаляха днес в сравнение с предишния ден - 32-ма спрямо 39 от вчера. Всички те са пристигнали от чужбина.

От този месец всички пристигащи в Китай биват тествани за вируса и поставяни под карантина заради опасения от втора вълна от пристигнали болни.

Преди да бъде вдигната блокадата за придвижване в Ухан, фирмите постепенно започнаха да възобновяват дейността си, а жителите - да се завръщат към нормалния си ритъм на живот.

В 11-милионния град се съживява духа на надеждата и оптимизма.

Младоженци позират с брачните си свидетелства в Ухан. Регистрацията на граждански бракове в града бе възобновена на 3 април.

„Най-голямото ми желание е да се наслаждавам на живота ми, той да е пълноценен“, каза местен жител.

„Работих в болницата и два месеца нямах време да хапна емблематичните за Ухан спагети. Сега са ми даже още по-вкусни. Наистина ми липсваше вкуса им“, сподели негова съгражданка

„Спаднаха поръчките онлайн. Много магазини вече са отворени. Това е добре, връщаме се към естествения ход на живота“, коментира жител на Ухан.

„Да, ситуацията се подобрява, но не трябва да спираме да бъдем наблюдателни и да се успокояваме“, посочи друг гражданин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна