Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси за втора поредна сесия

Инвеститорите се фокусират върху плахи сигнали за отслабване на пандемията от Covid-19

Европейските акции поскъпват силно за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите се фокусират върху предварителни плахи сигнали, че пандемията от коронавирус може би започва да отслабва, визирайки известното забавяне на темпото на растеж на новозаразените.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 3% до най-високо ниво от близо месец насам, след като в понеделник скочи с 3,7%, отбелязвайки най-добро дневно повишение от две седмици.

Индексът Stoxx Europe вече нарасна с над 22% от неговото 8-годишно дъно, ударено през март, когато и инвеститорите бяха изпаднали в истински шок от бързо разрастващата се коронавирусна епидемия на стария континент. Въпреки този отскок обаче общият европейски индекс е все още с 24% под неговия рекорден връх през февруари.

Немският индекс DAX 30 продължава да бъде лидер на европейските борси, нараствайки във вторник с 4% след вчерашен скок с цели 5,8%.

Френският индекс CAC40 се повишава с малко над 3%, а британският FTSE100 - с 3,5% въпреки информацията от снощи, че заразеният с коронавирус премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън е бил приет в интензивно отделение с оглед влошаване на негово състояние.

Основните фондов индекси на борсите в Милано и Мадрид също отчитат солидни повишения с около 4 на сто, въпреки че данните от последните 24 часа за смъртността и заразените от Covid-19 в Италия и Испания не показват отслабване на вирусната епидемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!