Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова: Пандемията завари ЕС в сложни взаимоотношения

Пандемията завари Европейския съюз в сложни взаимоотношения. Великобритания излезе от Съюза. Отношенията между САЩ, Франция и Германия с митнически взаимни обвинения. Продължаваща агресивна реторика по отношение на Русия. Интензивни с висока степен на напрежение отношения с Турция“. Това каза пред БНР експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова

По думите ѝ след започването на пандемията са се появили пропукванията с отказа на Франция и Германия да подпомогнат Италия въпреки непрекъснатите призиви:

„Вторият етап е, когато в целия свят започнаха да се говорят огромни суми за преодоляване на последиците от пандемията и се оказа, че и ЕС има пари... Риториката в контекста на взаимопомощ се превърна в основна в медийното пространство“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Дюлгерова заяви, че САЩ ще се опитат да се капсулират по отношение на света в икономически и в политически план, „но сериозно ще трябва да се капсулират за решаване на проблемите на самото общество“.

Според експерта е нереално да се мисли, че страните ще могат да си помагат една на друга, тъй като всяка една от държавите в света непрекъснато говори за оздравителни мерки:

„Нарастващ брой безработни и към тях са държавните бюджети, преструктурират си бюджетите, откъде ще се вземат средства за помощ на други държави“.

Проф. Нина Дюлгерова подчерта, че от визуалното ние сме влезли във виртуалното пространство:

„Надявам се, че след края на пандемията няма да останем затворени в компютъра, а ще комуникираме и ще търсим идеи... 2020 година се превърна в еманация на процесите, които от векове изпълват със съдържание световните и регионални промени. Не войните, а коронавирусът се превърна в този политически и икономически инструмент, с който за първи път се създадоха условия хората да бъдат контролирани с висока степен на невъзможност всеки един да запази личното си пространство“.

Проф. Дюлгерова каза, че този нов световен ред дава две възможности - да преминем към виртуалното пространство, в което индивидът се превръща в биоробот, и да излезем като победители от тази критична ситуация.

Интервюто с проф. Нина Дюлгерова можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!