Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите вериги критикуват идеята да продават БГ храни на поне 50% от площта си

Снимка: Мария Димитрова

Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги у нас, излезе с остра позиция срещу подготвяното постановление, задължаващо веригите да продават  български хранителни продукти на поне половината си търговска площ.

Според големите вериги, идеята погазва основните принципи на пазарната икономика. Те смятат, че подобно предложение ще има вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки: българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. 

Засилване на потребителското търсене на български стоки не може да става с регулации, а по естествен пазарен път, се казва в позицията, според която водещото за потребителите е съотношението цена-качество, а не произход на стоката. 

Такава мярка може да се разглежда като непозволена държавна помощ, което се санкционира от европравилата, смятат търговските вериги и прогнозират, че в резултат може да се очаква повишение на цените, дефицит на стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени