Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Разпоредих на щаба да започне масирани тестове в Банско

| обновено на 08.04.20 в 08:35
Бойко Борисов
Снимка: пресслужба на МС

Разпоредих на щаба да започне масирани тестове в Банско за коронавируса, заяви днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

„Тъй като имаме епидемичното разпространение в Банско, които са от хора, които са развили заболяването и са доказани. Затова по разпореждане на премиера ще се направи едно изследване, за да се види там където по заведения, по места, където са се срещали тези, които са заболели, ще видим хората дали имат изграден имунитет, били ли са в контакт с вируса на тази коварна инфекция“, обясни д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

„Приемаме, че Банско е едно огнище, хората там изстрадаха много, бяха под карантина, затворени 14 дни. Днес се създава организация, масирано… с бързите тестове, защото те могат да свършат работа тук, тъй като показват дали има антитела. Фактически ще можем да разберем като мине тестването колко от хората там, тази затворена общност – не малка, все пак един град, Банско, с много влизащи и излизащи от него заради туризма хора, са изградили (имунитет). Това ще ни даде много ясна картина за тази цел“, каза Борисов.

Премиерът даде пример с Германия, която сега е произвела бърз тест за коронавирус, който първо в Бавария се тества само на лекари на първа линия.

„Първите мерки в Европа, които бяха прекопирани след разговори с мен от всички големи държави, бяха въведени в България… Германия – най-мощната икономика, сега си произведе тест, бърз – 150 евро струва едно тестче без машинката. В момента, който дойдат тези тестове, бъдете сигурни, че ще тестуваме масово“, каза премиерът.

Данните, които ген. Мутафчийски съобщава всяка сутрин, са „абсолютно реални“, изрази увереност Борисов и допълни:

„Толкова тестове, колкото и са направени и в другите държави – средноевропейски“.

Премиерът коментира и планираното от някои държави отхлабване на противоепидемичните мерките след евентуално 2 или 3 седмици. Той посочи, че на твърдите мерки у нас може да съперничи само Германия.

Кметовете проучват дали е възможно да се създаде ред, по който да се посещават планините и парковете.

„Без да изпуснем ситуацията, да нарушим, защото щабът е категорично против, по какъв ред и дисциплина да можем, особено с малки деца, особено с децата, да ползваме големите планини около градовете, да ползваме парковете. Но да не създадем това масово струпване, каквото стана по „Витошка“, по „Южния парк“, по Борисовата градина. Дали на часове, както направихме на магазините - по възрастови групи… Вижте, само заедно можем да оцелеем. България, виждате и като резултати, защото – да, може да не сме тествали достатъчно, но смъртните случаи няма как да се скрият“, каза Борисов.

Според премиера в момента не сме достигнали пика на заразата. Той съобщи, че утре ще се срещне с патриарха, „защото много ме е страх по празниците около Цветница и Великден да не предизвикаме пика на болестта“.

Индустрията ни с по-качествени стоки от велики империи

„Българската индустрия произвежда много, много пъти по-качествени стоки отколкото велики империи“, каза премиерът, след като съобщи, че български защитни облекла са преминали минали тестове в „Бундесвера и Австрия и Германия, всички държави“, на които са дадени по 5-10 облекла.

Отговаряйки на въпрос, че Япония планира да предостави противогрипното лекарствоавиган на 20 държави, след които и България, Борисов припомни, че „за първи път в своята история японски премиер дойде в България на гости три дни при мен преди няколко години“ и добави:

„Отношенията между България и Япония са такива… Докторите казват: Не пречи, помага може би, но е факт, че те включиха и България и проявиха този жест“.

„Има лекарства, които дават добър резултат - дали са на хининова основа, но има опасения, че са токсични. Към този момент няма лекарство, което да лекува коронавирус в света“, каза още премиерът. 

Пращаме 100-ина облекла на Северна Македония

„Когато дадеш 5 или 10 облекла, вече нашите болници на първа линия дори сме ги презапасили, сега раздаваме и за Бърза помощ и за останалите, да имаме в резерв, се приема като красив жест и се помни десетки години след това“, каза Борисов.

„Затова съм казал днес да се направи за нашите братя в Северна Македония - 100-ина облекла да им пратим на докторите, които са на първа линия“, продължи премиерът. „Това значи да сме братя - да си помагаме в трудни моменти“.

„Със сигурност вземам по-тежки решения от хората на първа линия. В много държави премиерите да длъжни да правят това (тест за коронавирус) по закон“, подчерта министър-председателят в отговор на въпрос за липса на тестове за медици от „Спешна помощ“:

„Толкова пари дарявам от заплатите си, че ако за един тест ви е досвидяло, че съм се тествал…Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не. И дали тази отговорност не е по-голяма отколкото дори на лекаря на първа линия в момента, когато милиарди очакват да влезнат в отделните фирми и хора“. 

„А ако Мутафчийски и щабът не са тествали или не са осигурили на хората на първа линия необходимото, което съм им казал да го направят, нека да си отговори“, посочи Борисов. 

„В неделя имаше първа група тествани медици от Видин“, заяви от своя страна ген. Мутафчийски. 

Правителството повече няма да коментира изказването от вчера на президента, защото достатъчно е ангажирано с разработването на мерки за защита на хората в страната от коронавируса, каза още Борисов. Той допълни, че вчера е било много добре казано от вицепремиера Томислав Дончев по повод на изказването на държавния глава, че когато двама се карат, виновен е по-умният.

„Няма да коментирам какво е казал даден човек. Имаме достатъчно работа, всеки ден да умоляваме гражданите да спазват дисциплината, да подреждаме мерките, да ги вкараме в действие, да търсим лекарство“, посочи Борисов. Той допълни, че му е известно, че във всяка работа може да се намери кусур, както и че може по-добре, и отчете, че много от неудачите в движение се поправят, като това се случва навсякъде по света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!