Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, заплашвайки да спре финансирането на водещата здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише „Ню Йорк таймс“. Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

Темпът на разпространение на коронавируса в Турция е по-бърз от този в Италия, пише „Джумхуриет“. Според проф. Емрах Алтъндиш от катедрата по биология на Бостънския колеж, в Италия починалите пациенти на възраст под 60 години са 1,7 процента, в Испания те са 4,59 процента, а в Турция, при първите 356 смъртни случая, този процент е бил 20 на сто.

Другата водеща тема в турския печат е обсъждането, започнало вчера в парламента по законопроект за освобождаване на затворници като мярка срещу разпространението на Covid-19. Мярката цели да облекчи пренаселеността в затворите и да предпази затворниците от коронавируса. Критиците на проектозакона изтъкват обаче, че той изключва изпратените в затвора по обвинения в тероризъм при чистките след опит за преврат.

Сръбският президент Александър Вучич не изключва възможността Белград да бъде поставен под 24-часова карантина заради коронавируса, съобщава „Вечерне новости“. По думите му в Белград живеят 22,9 процента от населението на страната, а 50 процента от заразените живеят или се лекуват в столицата. Той обаче е изразил надежда, че до един месец ще бъде отменено извънредното положение.

Заради очакванията за удължаване на карантината вероятността от рецесия в икономиката на Русия тази година е почти 100 процента, това пише „Свободная преса“,като цитира  финансовия аналитик Александър Разуваев.

Жителите на Русия вече се сблъскват с икономическите последици от пандемията, сочат данни от допитване на Висшето училище за икономика, цитирани от „Комерсант“. През април само 22 на сто от анкетираните заявили, че доходът им още не е намалял, срещу 59 процента през март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени