Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От кого и от какво зависят независимите артисти

| обновено на 09.04.20 в 10:32
У нас независимите артисти и творци са разделени на различни групи. Но техният диалог е с единствения субект – Министерството на културата. Димитър Стефанов от фондация „Театър Корсар“ е един от представителите на гилдията, изпратили отворено писмо до министъра на културата, министъра на финансите, председателя на Народното събрание, вицепремиера и НСОРБ. Също така има анкета, създадена по инициатива на група организации и лица, работещи активно в независимия сектор на изкуствата и културата в България. Резултатите от анкетата ще бъдат използвани като аргумент пред публичните институции за въвеждането на компенсаторни мерки, с цел неутрализиране на щетите в този сектор, и неговото съхраняване като цяло. Димитър Стефанов разказа повече в "Нашият ден":

"Оставаме с впечатление, че социалният фонд е по-важен за министъра на културата – структурният е на заден план. По-тревожно за нас е, че Министерството на културата не кандидатства тази актуализация на бюджета. Това означава, че министерството борави само със собствените си средства. Това предизвиква у нас притеснение да не бъдат преразпределяни пари от бюджета, да не бъдат преформатирани програмите на Национален фонд "Култура", но усещаме, че това почва да се случва. Вчера министърът заяви в телевизионно интервю, че съкращава две програми – Програма "Мобилност" и Програма "Фестивали". 

Министерството може би търси вариант да подпомогне наистина бедстващите колеги и се опитва да преструктурира вътрешно бюджетите и програмите си. Според мен това ще нанесе повече вреди, отколкото ползи. Затова ние настоявахме и двата фонда да бъдат финансирани с външни пари, а не с пари от бюджета на министерството. 

Има неусвоени еврофондове през Министерството на социалната политика, които са абсолютно адекватни за нашия социален фонд и биха го покрили 80-90%. Но при липсата на тази актуализация, аз съм притеснен." – подчерта Димитър Стефанов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Видеоконференция на министрите на културата на Европа за въздействието на пандемията от Covid-19 върху секторите на културата и творчеството трябва да се проведе днес. В нея ще вземе участие и българският министър на културата Боил Банов. Председателката на комисията по култура и образование към Европейския парламент Сабине Ферхайен призова на 27 март творците във всички европейски страни да поискат помощ от европейските фондове и на национално ниво: 

„Културните и творческите сектори в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите мерки за опазване на общественото здраве, което доведе до отмяна на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, спиране на филмови и телевизионни продукции. Списъкът, за съжаление, не спира до тук." – коментира Ферхайен.

"В рамките на инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса държавите-членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа." 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна