Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София приветства решението да се преговаря за членство в ЕС със Скопие и Тирана

Снимка: informo.bg

България приветства приемането на положително решение за започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания.

Единодушното съгласие бе постигнато на 24 март 2020 г. по време на видеоконферентна връзка на министрите, участващи в Съвета „Общи въпроси”, а днес Министерският съвет одобри доклада на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с резултатите от заседанието, съобщи правителствената пресслужба.

Очакваме страните да продължат с реформите и да показват съществени резултати. За България водещ ще бъде принципът за добросъседски отношения като хоризонтален критерий на всеки етап от преговорния процес, се казва в съобщението

В процеса на преговорите ЕС ще следи и напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по отношение на Република Албания - защитата на правата на българското национално малцинство, посочва правителствената пресслужба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна