Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прибират френски самолетоносач заради съмнения за коронавирус на борда

Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ напуска военното пристанище в Тулон на 21 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ ще бъде прибран предсрочно от развръщане в Атлантика, след като членове на екипажа показаха симптоми на короновирусна инфекция, съобщи министерството на отбраната в Париж, предаде АФП.

Около 40 души на борда са под медицинско наблюдение, като тези със симптоми са изолирани, се посочва в съобщението. Никой не е в тежко състояние.

„Още днес екип за скрийнинг с тестове ще бъде изпратен на самолетоносача, за да разследва случаите е да възпрепятства разпространението на заразата на борда“, добавя министерството.

Корабът, който може да има екипаж от около 2000 души, бе изпратен в Атлантическия океан в рамките на учение на НАТО, след като участва в операция по сдържане на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Самолетоносачът се готвеше да завръщане в Средиземно море.

„Решено е да бъде насочен към Тулон, което първоначално бе планирано за 23 април“, обяви министерството на отбраната на Франция.

В САЩ министърът на ВМС Томас Модли подаде вчера оставка заради лошо управление на кризата със заразени с Covid-19 на самолетоносача „Теодор Рузвелт“.

Преди това Модли махна командира на кораба заради писмо, изтекло в медиите, в което се оплаква от невъзможност да бъде контролирано заразяването след екипажа от 4800 души и че Пентагонът не отделя достатъчно внимание на случая.

От 11 дни „Теодор Рузвелт“ е на пристан в Гуам, където екипажът, в който има над 100 потвърдени случая на коронавируса, да бъде тестван, а корабът – дезинфекциран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна