Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Надявам се на споразумение на Еврогрупата преди 12 април

Олаф Шолц, финансов министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви в сряда, че споразумението на Еврогрупата за комплексни мерки за икономическа помощ е "близо" и той се надява да бъде постигнато преди 12 април (католическия Великден).

Преди това той написа в Туитър: "В този труден за Европа час трябва да останем заедно. Заедно с френският министър на финансите Брюно льо Мер призовавам всички страни от еврозоната да не се отказват да разрешат тези трудни финансови въпроси и да подпомогна постигането на добър компромис - за всички европейски граждани".

Изказвайки се след неуспешната среща на финансовите министри от еврозоната, която продължи до ранните часове на днешния ден, Шолц посочи, че продължават преговорите за фонд за възстановяване на европейската икономика от силно негативното въздействие на пандемията от коронавирус.

"Министрите на финансите от еврозоната обсъдиха план за 500 милиарда евро, включващ Европейската инвестиционна банка (EIB), Европейският механизъм за стабилност (ESM) и спешният фонд SURE за намаляване на рисковете от безработица", обясни той.

Олаф Шолц подчерта, че настоящите разпоредби за използване на средствата от ESM трябва да се прилагат за всяка страна, която с нуждае от помощ и трябва да бъдат обвързани с икономическите щети, причинени от коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна