Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Алексиева: Дистанционното обучение повиши доверието между родители и учители

Яна Алексиева
Снимка: БГНЕС

По инициатива на Асоциация "Родители" родителите имаха възможност да участват в анкета, в която да споделят впечатленията си от дистанционното обучение на техните деца през март.

"Ние наистина не сме очаквали, че за по-малко от 3 дни събрахме 2145 мнения на родители, което наистина беше впечатляващо за бързината, с която тя се разпространи и за споделеното", каза в предаването "Хоризонт до обед" психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

Дистанционното обучение е бърз скок, който се наложи да направи образователната система.

"Все пак това, което виждаме и през анкетата е, че доверието и комуникацията между училището и родителите най-накрая се повиши, което пък води до изводите, нещо, което ние говорим от години, е изключително важно да има такава комуникация и общуване между родители и учители. За нас това е ключовият извод, тъй като виждаме повишен процент на доверие", допълни психологът.

15% от родителите казват, че са разочаровани от това, което виждат по време на онлайн обучението, сочи анкетата. 

42% от родителите отчитат, че има намаляване на риска от насилие и тормоз в училищеИма и родители, които са притеснени от това, че децата прекарват доста часове пред компютъра

"Ако виждат намален процент в това, че няма насилие и тормоз, голям процент родители - над 60% от родителите казват, че ги притеснява прекаленото стоене пред компютър", подчерта Яна Алексиева.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!