Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставка на шефа на Европейския изследователски съвет заради отговора на пандемията, ЕК се защити

| обновено на 08.04.20 в 19:39
Мауро Ферари
Снимка: Европейска комисия

Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди днес ЕС, на фона на съобщения, че причината е европейският отговор на пандемията от Covid-19, предаде АФП.

Мауро Ферари, който пое председателския пост в европейската изследователска агенция през януари, заяви пред „Файненшъл таймс“, че е „изключително разочарован“ от отговора на блока за пандемията, която тежко засегна Италия и Испания. Той се оплака, че е срещнал "институционални и политически пречки" на опитите да се създаде научна програма за борба срещу вируса.

Говорител на Европейската комисия изрази съжаление за оставката на Ферари, подадена едва 3 месеца след поемането на поста.

Комисията защити действията си.

Оставката на Ферари, подадена лично пред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, влиза в сила веднага, съобщи говорителят на ЕК Йоханес Барке. Като защити действията на Комисията, той подчерта, че по бързата процедура са одобрени 18 изследователски и научни проекти за борба с коронавируса, а други 50 проекта на Съвета също се включват в рамките на общите усилия на ЕС.

В изявление за „Файненшъл таймс“ Ферари посочва, че се е присъединил към Европейския изследователски съвет (ЕИС) като горещ привърженик на ЕС, на начинът, по който Съюзът е реагирал на коронавируса, е променил мнението му.

Той посочва, че стратегията, която е предложил за борба с вируса, е била отхвърлена единодушно от научния съвет на ЕИС, защото била срещу обичайния начин на работа на агенцията.

Мауро Ферари (60 г.), който има италианско и американско гражданство, е смятан за един от пионерите в наномедицината. В продължение на десетилетия той работи в САЩ, преди да приеме поста в ЕИС.

ЕИС е създаден през 2007 г. за общоевропейски върхови изследвания, като през 2019 г. имаше бюджет от над 2 милиарда евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна