Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР отчита рекорден месечен спад на световната икономическа активност

Организация за икономическо сътрудничество

Най-големите икономики в света отбелязват най-значителният в историята месечен спад на бизнес активност на фона на коронавирусната криза, чийто край все още не се очертава, без да има яснота за това колко дълго ще продължат въведените извънредни ограничителни мерки и блокади, съобщи в сряда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде Ройтерс.

ОИСР заяви, че водещите й индикатори (CLI), които са предназначени да отбележат повратна точка в икономическата активност, предполагат, че всички големи икономики се намират в "рязък спад".

Според базираната в Париж международна организация, общият CLI индикатор спадна през март до 98,8 от 99,6 пункта през февруари, което показва рязко икономическо забавяне. Тази тенденция беше най-очевидна в Германия, чийто водещ показател спадна до 97,5 от 99,4 пункта. Индексът на Франция падна до 98,8 от 99,4 пункта, на Италия - до 98,1 от 99,5 и този на еврозоната като цяло - до 98,2 от 99,4 пункта.

Показателят CLI на ОИСР за САЩ се понижи през март до 98,9 от 99,5 пункта месец по-рано, а за Китай - до 98,8 от 99,1 пункта.

Водещите индикатори на ОИСР (CLIs) са предназначени да предоставят предварителни сигнали за ускоряване или забавяне на икономическата активност и се базират на разнообразна серия от данни, които от историческа гледна точка предвиждат такива промени.

Последните индикатори отбелязват "рекорден спад в повечето големи икономики", посочва базираната в Париж организация, като добавя, че поради безпрецедентна ситуация и огромната несигурност за това колко дълго ще останат в сила въведените рестриктивни мерки, трябва да се внимава при тълкуването на последните CLI индикатори.

В резултат на това ОИСР заяви, че показателите "все още не могат да предвидят краят на настоящото икономическо забавяне".

През миналия месец ОИСР изчисли, че всеки един месец, през който водещите икономики остават блокирани, ще отнема по два процентни пункта от техния годишен растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!