Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно Льо Мер: Европейският механизъм за стабилност да се активира без предварителни условия

Европа трябва да постигне съвместен икономически отговор на Covid-19 в рамките на 24 часа

Брюно Льо Мер, министър на икономиката и финансите на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След снощните неуспешни преговори между министрите на финансите от еврозоната относно общи икономически мерки за борба с коронавируса, френският финансов и икономически министър Брюно льо Мер заяви в сряда, че Европа трябва да се споразумее за съвместния отговор в рамките на следващите 24 часа.

"Провалът не е опция", посочи Льо Мер по време на пресконференция след приключилата с неуспех 16-часова среща на Еврогрупата, предаде Ройтерс.

Основните спорни въпроси по време на видеоконферентна среща, продължила до ранните часове на днешния ден, бяха свързани с т.нар. "корона облигации" (общи еврооблигации) за подпомагане на икономиките по време на пандемията от Covid-19, както и относно условията за отпускане на заеми от Европейския механизъм за стабилност (спасителният ESM фонд на еврозоната, създаден по време на дълговата криза в региона).

Френският министър заяви, че държавите от ЕС трябва да имат достъп до Европейският механизъм за стабилност без предварителни условия, за да се справят с коронавирусната криза.

"Европейският механизъм за стабилност е създаден за справяне с криза. С какво се сблъскваме? С дълбока и сериозна криза", заяви Льо Мер пред журналисти след заседание на френския кабинет.

"Следователно е задължително да можем да използваме този Европейски механизъм за стабилност, без да добавяме условия, които не са необходими и могат да се разглеждат като провокация от някои държави членки", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!