Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасов: Борисов се опита да си измие ръцете с оставки в ББР

От "Демократична България" настояват и министри да поемат своята отговорност

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

"Позицията на "Демократична България" е, че Бойко Борисов се опита да си измие ръцете с оставката на борда на ББР, но кой ще понесе политическата отговорност? Тя трябва да се носи от тези, които отговарят пряко за работата на банката и на първо място от министъра на икономиката". Това каза пред БНР ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" във връзка с декларацията им да бъде поета отговорност от ръководството на Българската банка за развитие за случая с отпуснат заем от 75 милиона лева на колекторска  фирма с приходи от 2 хиляди лева. От ДБ настояват и отговорните министри да поемат своята отговорност за това. Според него премиерът Борисов няма ресурса, за да уволни тези двама министри - на финансите и на икономиката.

В предаването "Нещо повече" той коментира, че не може премиерът и министърът на икономиката да не са знаели за това.

"Колекторските фирми са наследници на ония фирми, които през 90-те години лепяха стикери по прозорците на длъжниците и като не си изпълниха задълженията, най-малкото нещо, което им се случваше, беше да им счупят прозорците", обясни Атанасов, според когото Борисов много добре познава тези похвати.

Той посочи, че позицията на ДБ винаги е била против това ръководство на ББР и предположи, че освободеният директор Стоян Мавродиев ще бъде изпратен като консул някъде по света:

"Вчера беше освободено едно място, което той може да заеме", каза Атанасов, като намекна за освободения по разпореждане на външния министър Екатерина Захариева Свилен Илиев – завеждащ консулската служба в посолството на България в Хага.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" вниманието на обществото трябва да бъде насочено към това как се управляват "общите ни пари". 

Цялото интервю на Диана Янкулова с Атанас Атанасов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!