Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикаутор с мерки в подкрепа на търговията и туризма

Музикаутор изготви пакет от мерки за подкрепа на своите партньори от най-засегнатите сектори на бизнеса - търговията и туризмът. От Сдружението подчертават, че с въвеждането на извънредното положение музиката в търговските и туристическите обекти също е спряла изцяло и това нанася сериозни щети за авторите на музика, които са сред най-уязвимата част на обществото в криза от подобен характер.

Мениджърът в „Музикаутор“ Момчил Даскалов представи облекченията по отношение на заплащането на авторски права за музика в обектите, от които могат да се възползват партньорите на сдружението от сектора:

"Пакетът включва някои мерки, които да подкрепят бизнеса в тази тежка ситуация, като например, ваканция на плащанията, т.е. да не заплащат авторски възнаграждения за този период, приспадане на авансово платени такива възнаграждения. За съжаление, ако им затворят за постоянно бизнеса, ще им възстановим съответните суми. Запазва се отстъпката за авансово плащане за лятото. Срокът до 30 април ние запазваме за целия летен период. Запазваме на браншови и индивидуални отстъпки, независимо че няма да се изпълнят обемите".

От пакета с облекчения ще се възползват всички обекти с договори с Музикаутор и те са близо 5 000, каза още Даскалов.

От сдружението заявиха, че пакетът от мерки в сектора търговията и туризма е факт след внимателна оценка на сегашната ситуация и след изследване на опита на чуждестранните партньори, а също и след консултации с представителите на бранша от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Българската туристическа камара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени