Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО очаква силен срив на международната търговия през тази година

Световната търговия със стоки вероятно ще се възстанови догодина

В сряда Световната търговска организация (СТО) прогнозира, че през тази година международната търговия със стоки ще се свие по-рязко, отколкото по време на световната финансова криза преди десетилетие, преди обаче да се възстанови през 2021 г., но само ако държавите работят заедно след края на пандемията от Covid-19, съобщава Ройтерс.

СТО заяви, че се очаква глобалната търговия да спадне през 2020 г. с между 13% и 32%, което е доста широк диапазон, тъй като все още е много несигурно икономическото въздействие на безпрецедентната здравната криза, предизвикана от коронавирусната пандемия.

"Тези стойности са грозни, но няма как да бъдат заобиколени", се посочва в изявление на генералният директор на международната организация Роберто Азеведо.

"Възможно е обаче бързо и енергично възстановяване. Взетите сега решения ще определят бъдещата форма на перспективите за възстановяване и глобален растеж", посочи той.

"Непосредствената цел е да се постави под контрол пандемията и да се смекчат икономическите щети за хората, компаниите и държавите. Но политиците трябва да започнат да планират действията си за след пандемията", заяви генералният директор на СТО.

Според него запазването на пазарите отворени и предсказуеми ще бъде от решаващо значение за стимулиране на подновените инвестиции. Страните, които работят заедно, ще имат по-бързо възстановяване, отколкото ако всяка страна действа самостоятелно.
Базираната в Женева международна организация посочи, че за 2021 г. прогнозира възстановяване на световната търговия със стоки с между 21% и 24%, зависейки до голяма степен от продължителността на коронавирусната пандемия и от ефективността на политиките за справяне с нея.

СТО също така потвърди, че 2019 г. е приключила в слаба форма - с намаление на търговията със стоки с 0,1% в резултат на търговското напрежение по-специално между САЩ и Китай, както и с икономическо забавяне.

През миналия октомври СТО прогнозира международната търговия да нарасне с 2,7% през 2020 г. след увеличение с 1,2% през 2019 г.

В новата прогноза на СТО обаче се посочва, че през тази година почти всички региони ще претърпят двуцифрен процентен на спад в търговията, като най-тежък удар ще понесе износът от САЩ и Азия (очакван спад съответно с над 40% и с 36%). Европейският износ също може да отбележи силно понижение с 30%.

Секторите със сложни вериги за създаване на стойност, като електроника и автомобилни продукти, ще отбележат по-стръмен спад.

Агенция Ройтерс напомня, че международната търговия на услуги не се включва в прогнозите на СТО, но базираната в Париж организация заяви, че търговията в тази област може да бъде най-силно засегната от Covid-19 поради ограниченията за транспорт и пътуване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!