Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9300 сигнала за злоупотреби с деца по интернет през 2019-а

Снимка: БГНЕС

Сигнали за насилие в онлайн стаи има подадени в Националния център за безопасен интернет.

Преди кризата с коронавируса, през 2019 година Центърът е получил близо 9300 сигнала за злоупотреби с деца по интернет.

Данните, които представиха от Центъра за безопасен интернет, отчитат увеличаване на сигналите с близо 3000.

Значителна част – 9125 са данни за това, че децата са попаднали на детска порнография. Сигналите за подмамване през мрежата са 12. Антоанета Василева от Асоциация "Родители" и Центъра за безопасен интернет казва, че към тях има и сигнали от онлайн стаите за обучение.

"Ние вече имаме повече сигнали, свързани с онлайн тормоз, включително и в новата виртуална класна стая за децата. Като цяло сме подготвени като екип, след като повече сме в интернет всички ние, да има повече ситуации".
Съветите са прости. Говорете с детето си, ограничавайте времето пред екрана, ако може - гледайте клипчета с него, с физически упражнения.

Антоанета Василева допълва:

"Това, което като родители е важно да знаете, че ако решите да дадете устройство на детето, е добре да го използвате заедно. Вие като родител да изберете предварително съдържанието, което искате да му покажете, да го направите през специална платформа, която е защитена. Препоръчваме програмите за родителски контрол".
Детето трябва да знае, че има контролиран достъп до съдържание. А примерът на родителите остава най-важен, припомня Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!