Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК настоява страните членки на ЕС да удължат забраната за несъществено пътуване до 15 май

ЕК призовава държавите в ЕС да премахнат пречките пред снабдяването с лекарства

Маргаритис Схинас, еврокомисар
Снимка: ec.europa.eu

В сряда Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да запазят забраната за несъществено пътуване в безвизовата зона на единния блок най-малко до 15 май, за да се забави коронавирусната епидемия, съобщи АФП.

"Всички държави членки успешно приложиха мерки за социално дистанциране, за да ограничат социалното взаимодействие и да забавят разпространението на вируса", заяви Маргаритис Схинас, еврокомисарят за защита на европейския начин на живот.

"Ограничението за несъществено пътуване от трети страни до ЕС допълва тези мерки по външните граници на съюза", допълни той.

Забраната за влизане в т. нар. "Зона на ЕС +", която включва и нечленуващите в съюза Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, е една от от най-драстичните мерки на блока срещу вирусната епидемия.

Отговорността за визовите правила и миграцията е от компетенцията на правителствата на отделните държавите членки, но Брюксел се опитва да координира мерките за забавяне на инфекцията, като същевременно се избягват ненужните икономически вреди.

"Въпреки че можем да видим окуражаващи първи резултати, удължаването на ограничението за пътуване е необходимо, за да продължат да намалява рисковете от допълнително разпространяване на болестта", се посочва в изявлението на Схинас.

"Все още не трябва да позволяваме на вратата да се отвори, докато подсигуряваме нашата къща", допълни той.

След прилагането на ограничението за пътуване от всички страни членки на ЕС, с изключение на Ирландия, през втората половина на март, въздушният пътнически трафик е спаднал до почти нула, съобщи също така Европейската комисия.

ЕК призовава държавите в ЕС да премахнат пречките пред снабдяването с лекарства

Европейската комисия също така призовава държавите в ЕС да направят така, че европейците да имат достъп до основните лекарства в условията на епидемията от Covid-19.

Епидемията открои значителните предизвикателства пред снабдяването с необходимите лекарства, както и въздействието, което заразата може да има върху веригата на доставка на лекарствени средства в ЕС, се посочва в съобщение на комисията.

В своите насоки ЕК настоява за рационално снабдяване, разпределяне и употреба на жизненоважни лекарства за борбата с Ковид-19, както и на лекарства, за които може да възникне недостиг заради пандемията. Предложените мерки целят по-съгласуван подход в ЕС.

ЕК предлага да се отменят забраните и ограниченията за износ и да се предотвратява националното презапасяване. Комисията очаква така основните лекарства да останат на разположение в болниците и аптеките. Националните власти следва да се борят с дезинформацията, която би могла да доведе до излишно презапасяване и паническо купуване на лекарства, се допълва в съобщението.

Комисията предлага да се увеличи производството чрез следене на запасите и производствените възможности, а с обществени поръчки да се насърчава предлагането. Ако държавите трябва да подкрепят промишлеността да увеличи производствените мощности, например с данъчна подкрепа и държавна помощ, ЕК е готова да предостави насоки и правна сигурност.

ЕК насърчава оптималната употреба на лекарствата в болниците, както и да се предостави възможност за удължаване на срока на годност на лекарствата. Комисията препоръчва да се въведат ограничения за продажбите на лекарства, за които може да възникне недостиг, и да се обмисли временно ограничаване на онлайн продажбите на основни лекарства.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени