Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фокуса на ЕК: Мобилните приложения и фармацевтичната индустрия

Жителка на Брюксел с предпазна маска и ръкавици, 7 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарите обсъдиха на редовното си заседание препоръки за общ подход, които да позволят мобилните приложения и данни да се използват за проследяване на заразата с коронавирус. Колегиумът също така смекчи антитръстовите мерки за производителите на лекарства.

Препоръките за мобилните приложения и данни дават началото на процес за приемането на кутия от инструменти от страните-членки, съобщи говорителят на Комисията Йоханес Барке:

„Нашите препоръки са съсредоточени върху две измерения. Първото е координираната употреба на мобилните приложения според правилата на ЕС, което ще даде възможност на европейските граждани да предприемат ефективни и по-целенасочени мерки за социално дистанциране, предупреждение, превенция и проследяване на контакти. Второто е употребата на анонимни и общи данни за местонахождение, които ще позволят да се моделира и предвиди развитието на вируса“.

Комисарите също така облекчиха временно антитръстовото законодателство за предприятията, които искат да си сътрудничат и координират дейността си за увеличаване на производството и оптимизация на доставките, по-специално за лекарствата, спешно необходими за болниците.

Говорителката Ариана Подеста подчерта:

„Подобна координация би била в противоречие с антитръстовите правила при нормални обстоятелства. Но в контекста на пандемията с коронавируса, тя би могла, наред със съответните предпазни клаузи, да донесе сериозни ползи на гражданите“.

От Комисията предупреждават, че дружествата сами трябва да оценят законността на своите споразумения и практики и носят отговорността за тази оценка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова националните правителства да свалят всички забрани върху износа на медикаменти и да обмислят ограничаване на онлайн продажбата на тези от тях, които са особено важни за лечението на коронавирусната инфекция. Целта е да се облекчи достъпът до тях на тези, които най-много се нуждаят от тях.

Очакваше се днес председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен да представи приета от колегиума пътна карта за изход от пандемията. По-късно обаче представянето бе отложено. Днес се разбра, че картата, както и икономическото възстановяване са били предмет на дискусия между комисарите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна