Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на починалите от Covid-19 в Турция надхвърли 800

Снимка: БГНЕС

Турция преживя най-големия до момента брой починали от коронавируса пациенти за един ден – 87 души. Общият брой на жертвите на новия вирус в югоизточната ни съседка достигна 812.

Общият брой на заразените надмина 38 000, след като днес бяха потвърдени нови над 4100 случая. Броят на направените тестове днес е почти 25 000.

Турският лекарски съюз обаче смята, че броят на починалите и заразените е по-висок. Според лекарския съюз е ненадеждно данните за заразените да се базират само на PCR-тестове, тъй като томографски белодробни изследвания може да покажат наличие на Covid-19 и при отрицателен тест, както и че има пациенти, които са починали без да са дали или преди да са излезли резултати от тестовете им.

Според Съюза над 1000 медици са заразени и медицинският персонал плаща цената за грешни политики. В своето изявление те се оплакаха и от липса на достатъчно лични предпазни средства. Турските власти уверяват, че са раздадени достатъчно маски, ръкавици и екипировка.

Турският лекарски съюз посочва още, че здравното министерство не съобщава данните за починалите на Световната здравна организация, използвайки подходящите кодове.

Според организацията няма съответствие между съобщаваните данни за заболелите и смъртните случаи. Съотношението се разминава с това в другите страни, допълват от организацията.

Турският лекарски съюз е критичен към действията на властите за справяне с кризата и по-рано оказваше последователен натиск върху тях да повишат прозрачността на съобщаваните статистики, включително да се посочва географското разпределение на заболелите.

Отделът за Европа на Световната здравна организация в обзор на ситуацията в страните на континента изрази загриженост в „Туитър“ от „драматичното нарастване“ на разпространението на вируса в Турция през последната седмица.

Истанбул

Законодателно предложение предвижда да се забрани в продължение на 3 месеца работници да бъдат уволнявани от работа. Работодателите ще могат да освобождават работниците си в неплатен отпуск. Мярката може да бъде удължена до 6 месеца по решение на президента.

Работниците, освободени от работа след 15 март, ще получават дневно обезщетение от около 40 турски лири (приблизително 12,5 лв.).

Дефицитът в турския бюджет за март е рекордната сума от почти 40,5 млрд. турски лири. Приходите са били около 53 млрд. лири, а разходите – 94 млрд. лири.

Най-засегнатите от заразата квартали на Истанбул са „Багджълар“, „Есенлер“ и „Байрампаша“, съобщи кметът на града Екрем Имамоглу в телевизионно интервю за телевизия „Фокс“. Кварталите са гъстонаселени и в тях живеят и немалък брой емигранти от България.

Истанбул е готов, ако бъде въведена забрана за излизане на хората на улицата, съобщи още градоначалникът. По думите му за 6 дни в общината са постъпили 370 000 молби за помощ.

Екрем Имамоглу определи като неподходящи избраните от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган места за строеж на две нови болници с капацитет по 1000 легла, тъй като до тях не достигат линии на масовия градски транспорт.

Работите по строежа на лечебните заведения вече започнаха, след като на 6 април Ердоган обеща болниците, изградени на бившето летище „Ататюрк“ и в квартал „Санджактепе“, да заработят до 45 дни.

Три от най-престижните турски университети в Анкара – Средноизточния технически, „Билкент“ и „Хаджеттепе“ – обединиха усилията си в опитите за намиране на ваксина срещу новия вирус.

156 населени места в общо 45 области на страната се намират под карантина, сочат данните на вътрешното министерство. Карантината е била вдигната от 6 други населени места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна