Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър остава под карантина до 30 април

Строгите ограничения за движение в Кипър остават в сила до края на месеца.
Снимка: БГНЕС

До 30 април Кипър остава под карантина, с два месеца се продължава предоставянето на държавна финансова помощ за бизнеса, работещите и уязвимите групи.

Новите мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса обяви в обръщение към нацията тази вечер президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

С новите правителствени решения строгите ограничения за движение в Кипър остават в сила до края на месеца. В страната вече действа вечерен час (от 21 ч. до 6 ч.), разрешено е само едно излизане на ден от вкъщи след получаване на разрешение от властите чрез смс, масово са затворени обществени места, производствени и търговски обекти.

Удължаването на периода обхваща без изключение и Великденските празници, подчерта президентът. Това означава, че продължава забраната за посещаване на църквите и всякакви събирания на големи групи празнуващи.

„Мерките, които предприехме досега, са ефективни и се вижда лъч светлина, но не ни е позволено да се отклоняваме от тях или разхлабваме, тъй като това би довело до безпрецедентен обрат, с катастрофални последици”, заяви Никос Анастасиадис.


С два месеца, до 12 юни, се удължава и оказването на финансова помощ от правителството чрез специални социални програми за бизнеса, работещите, уязвимите групи, всички засегнати от коронавирусната криза.

Държавната подкрепа ще продължи и за период от още 4 месеца след това въз основа на конкретни критерии.

Като предпазна мярка срещу пандемията правителството реши още в следващите 20 дни да бъдат извършени допълнителни 20 000 теста за коронавирус на работещи в частния и публичния сектор.

До сряда вечерта в Кипър са потвърдени 526 случая на заразени с вируса при извършени общо почти 14 300 теста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна