Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът очаква пик на епидемията у нас до 10-15 дни

Да покажем дисциплина до 10-15 дни, после мислим за облекчения, призова министър-председателят

| обновено на 09.04.20 в 19:36
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че пикът на разпространяването на коронавируса у нас се очаква до 10 - 15 дни и заяви, че сега е времето да се покаже самодисциплина:

„Ако всичко мине наред по Великденските празници и покажем тази самодисциплина, да можем да отворим по организиран ред парковете и планините около големите градове, за да може хората поемат въздух“, каза премиерът на извънреден брифинг.

По повод очакванията да започне тестването на 1000 жители на Банско, Бойко Борисов посочи:

"И съм възложил на Мутафчийски (ръководителят на Националния оперативен щаб за коронавируса – бел. ред.)  утре да ви изчете отговорите на Европейската комисия по въпросите за тестовете и поръчката ни от един милион теста. Физически няма тестове в света, физически“.

По-рано - на брифинг на Националния оперативен щаб, държавният здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев коментира темата за масовото тестване на населението за Covid-19, като отбеляза, че резултатите от пробите на извадката от служители на полицията, показали, че 99% от тях нямат антитела към новия коронавирус, са интересни от гледна точка на голямото желание и „натиск за масово изследване, срещу което никога не сме били против, стига да имаме тези възможности да го направим“.

„Само че в никакъв случай, след като на тази група в София (полицейските служители – бел. ред.) резултатите са такива, няма да бъде коренно различно“, направи уговорка д-р Кунчев.

„Разбира се, интересно е да видим и резултатите от подобно изследване от малко над 1000 проби в Банско, защото те също ще дадат една картина пък на  население в този район“, допълни Ангел Кунчев и обобщи.

В края на краищата е въпросът какво искаме

„Вчера четох, че ми дават за пример Швеция. Вижте, това е смешно! Да, можем да имаме 15% изследвано население и 21,5 пъти по-висока смъртност или може да нямаме толкова изследвано население и с пъти по-ниска смъртност. Ако целта ни е да достигнем това, което има Швеция, защо са всички тези усилия, които правим“, попита риторично д-р Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че извадковото изследване на служителите на полицията ще бъде повторено след месец:

„Това ще се случи и в армейските колективи, и в полицията, и тогава може вече да се направят някакви по-важни изводи, които да бъдат интересни“, каза Венцислав Мутафчийски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!