Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейно дуо от Софийската филхармония изнесе концерт без публика за зрителите в интернет

Павел и Милена Златарови

Милена и Павел Златарови имат доста дълъг стаж като филхармоници - той е концертмайстор на Софийската филхармония, а тя - водач на виолите в оркестъра. Неотдавна заедно създадоха и струнния квартет "Филхармоника", който набра популярност още през първия си концертен сезон.

В дните на изолация заради пандемията от коронавирус семейство Златарови, както повечето музиканти, е затворено у дома, но освен да се грижат за трите си деца и да поддържат формата си като изпълнители, двамата имат възможност да свирят и заедно като дуо.

Нотен материал не липсва, но обикновено това, което в нормалните работни дни не достига, е времето. И ето че сега Златарови успяха да осъществят един малко неочакван за самите тях проект - да подготвят в домашни условия и изнесат камерен концерт в зала "България". Само че публиката, вместо в залата, беше пред екраните на компютрите и телефоните си, защото концертът беше излъчен на 7 април вечерта в страницата на Софийската филхармония в социалната мрежа Facebook.

"С огромно вълнение днес отново пристъпваме на подиума на любимата ни зала след едномесечно прекъсване. Ситуацията е необичайна за всички, за нас - също. Никога не сме правили концерт в такива условия." - обърна се към зрителите Милена Златарова в началото на концерта, а съпругът й добави, че двамата са били вдъхновени от колегите си по целия свят, които продължават да търсят начини за връзка с публиката, изгонена от залите.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Павел Златаров сподели малко след края на излъчването на концерта:
"Усещането е наистина много странно - от една страна е много тъжно, че няма публика; от друга страна се свири много трудно, защото си поставен в парадоксална ситуация - почти като на запис, но това си е живо изпълнение. Ти си изсвирваш нещата като на концерт и си тръгваш. Нямаш комфорта на дублите - ние умишлено се отказахме от този комфорт, точно за да пресъздадем живата атмосфера на концерт. И всъщност публиката е там, но ти не я виждаш. Беше много странно, беше малко тъжно, но в същото време се чувствахме щастливи, че сме в залата. Тя е наш дом!"

За вълненията на музикантите в изолация, за голямото внимание на зрителите към концертите, излъчвани безплатно в различни платформи, и за надеждата публиката да се завърне в залите след каратината чуйте в интервюто с Павел Златаров в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна