Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват Сидеров за "на Великден излезте и докажете, че Бог е над Мутафчийски"

| обновено на 13.04.20 в 19:53
Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки по повод изявления на Волен Сидеров заради призивите му за нарушаване на карантината.

Софийската районна прокуратурата е възложила разследването на полицай от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Разследването е за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната карантинни мерки по време на извънредното положение.

В прессъобщението се цитира изказване от вчера на лидера на „Атака“, бивш депутат и настоящ общински съветник, в което той многократно призовавал за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус.

Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, пишат от държавното обвинение.

Въпреки призивите на премиера и на председателя на Националния оперативен щаб хората да посрещнат Великден в домовете си, в партийната телевизия Сидеров казва, че църквите не само трябва да останат отворени, но и хората да не ходят в тях с маски.

Той противопоставя и вярващите с председателя на щаба с думите: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски“. Обяснява, че на Цветница не е отишъл в храма, защото не можел са сложи пред Бога станалата вече задължителна маска.

Според неофициална информация призовкар е направил неуспешен опит да призове Волен Сидеров лично. Затова прокуратурата е потърсила негов адвокат.

Часове преди да стане ясно, че прокуратурата се е самосезирала по телевизионния призив на Сидеров, коментар на думите му беше поискан от председателя на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски:

"Не съм ги чел тези думи, така че няма какво да ги коментирам".

Това не е първата среща на Волен Сидеров с прокуратурата. През 2016 година след едно дело и три обвинения за хулигански прояви той се призна за виновен и получи общо наказание пробация и общественополезен труд. И обеща да стане съвсем друг човек.

От прокуратурата не уточняват по кой член от Наказателния кодекс е разследването, но най-вероятно става дума за коригирания заради извънредното положение текст за нapyшaвaнe нa мepĸите пpoтив paзпpocтpaнeниeтo нa зapaзнa бoлecт пo вpeмe нa пaндeмия и извънpeднo пoлoжeниe, което се наказва със затвор до 5 години и глоба от 10 000 дo 50 000 лeвa. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!