Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив при продажбите на дребно във Франция през март с 24%

Над 50% от френската индустрия е вече рестартирана, твърди Брюно льо Мер

Продажбите на дребно във Франция паднаха с цели 24% през март спрямо предходния месец, тъй като въведената в страната национална карантина заради коронавирусната пандемия остави затворени много магазини, показват данни на Френската централна банка, цитирани от Ройтерс.

Според същите данни продажбите на промишлено произведените стоки са намалели само в рамките на месец с над 43%, докато продажбите на хранителни стоки са се свили с едва 0,9 на сто.

Свободното падане през март означава, че в рамките на първото тримесечие на годината продажбите на дребно са спаднали със 7,2% спрямо последните три месеца на 2019 г., като при малките търговски обекти е отбелязана спад от 9,6%, докато при големите търговски обекти на дребно е отчетено увеличение с 1,7 на сто.

По-конкретно, продажбите в супермаркетите са нараснали със 7,4% през първото тримесечие, а в хипермаркетите - увеличение с 1,7%, което компенсира спада с 19,3% при продажбите в универсални магазини, отбеляза централната банка на Франция.

Междувременно френският финансов министър Брюно льо Мер заяви в сряда, че приблизително 55% от френската индустрия е вече рестартирана, следвайки наложената през март обща карантина в страната.

Той също така посочи, че размерът на държавния пакет икономически помощи е повишен с нови 10 млрд. евро, достигайки общо 110 млрд. евро, като добави, че правителството ще вземе решение по отношение на спешното финансиране на френския авиопревозвач "Ер Франс" (Air France) през следващия ден.

Във вторник Брюно льо Мер предупреди, че се очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 8% през тази година поради пандемията на коронавирус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна