Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО създава екип за борба с хибридните заплахи в Северна Македония

Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън
Снимка: Мисия на САЩ в НАТО

НАТО създава екипи за борба с хибридните заплахи в Северна Македония и Черна гора, след като фалшивите новини и дезинформацията от Русия и Китай се увеличиха по време на кризата с коронавируса, предаде БГНЕС.

Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън заяви за македонската агенция МИА, че Алиансът очаква от Скопие допълнителна информация за сформирането на такъв екип, чиято цел е подготовка на медиите в страната как да реагират на дезинформацията от страна на Русия.

Според дипломата като най-нов член на НАТО Северна Македония е специална цел на организираната от Кремъл кампания по дезинформация.

В Северна Македония се разпространяват много фалшиви новини по отношение на коронавируса и предоставената от страна на НАТО помощ е за справяне с кризата по време на извънредно положение, подчерта Хъчисън.

Според нея дезинформацията от страна на Русия е факт още от времето, когато Скопие е заявило желанието си да стане член на НАТО и е продължила и след това.

„Опитваме се директно да се противопоставим с факти на тази кампания, като подчертаваме, че Северна Македония е пълноправен член и като съюзник се ползва от подкрепата на НАТО в тази криза”, каза тя. Помощта ще продължи, включително и по линия на справянето с дезинформацията, която идва от руски източници.

Хъчисън призова съюзниците от НАТО да се противопоставят на фалшивите новини от Русия и Китай във връзка с коронавируса, в които се съобщава, че двете държави изпращат помощ, че вирусът се е появил в Европа или в САЩ и т.н.

Всичко това е част от постоянната хибридна и кибервойна, „с която не само се опитват да предизвикат недоволство, но и да девалвират нашето лидерство, когато западните общества търсят лидери за справяне с бедността и осигуряването на помощ, необходима във време на криза”, посочва тя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!