Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се "индустриален срив" в Германия

Федералното министерство по икономическите въпроси и енергетиката на Германия заяви в сряда, че индустриалната активност вероятно ще "се срине" през месец март и през второто тримесечие.

Министерството заяви, че коронавирусната пандемия е повлияла на пазара на труда и че над един милион работници вече са попаднали в схемата за "съкратено работно време". Освен това добави, че очаква безработицата да се увеличи.

Министерството също така заяви, че икономиката на Германия е навлязла в рецесия още през март и очаква тя продължи до юни или юли. То добави, че общото търсене и потребление в световен мащаб "се сгромолясва" и че има определени промени в поведението на потребителите.

Освен това министерството отбеляза, че и инвеститорите са несигурни и този факт има огромно негативно влияние върху германската икономика.

Според неговите оценки икономическото производство в Германия ще спадне през първото тримесечие и тенденцията може да се удължи до април. Дори ако мерките за социално дистанциране бъдат облекчени, цялостната икономическа активност вероятно ще бъде потисната и ще започне да "набира скорост постепенно", заяви министерството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна