Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: САЩ са преминали пика на заболяванията от коронавирус

| обновено на 16.04.20 в 04:02
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че страната е преминала пика на пандемията от коронавируса. Тръмп уточни, че днес ще представи указания за връщане към нормалния ритъм на работа.

На брифинг президентът говори за окуражаващи данни, които поставят САЩ в добра позиция.

“Ясно е, че нашата агресивна стратегия работи,“ заяви Тръмп като допълни, че битката продължава.

По думите на президента страната е минала пика в броя новите случаи.

Днес от Белия Дом се очакват нови указания за облекчаване на мерките на местата с ниско ниво на предаване на вируса.

Междувременно от Университета "Джонс Хопкинс" обявиха, че близо 2600 са починалите от коронавирус за последните 24 часа в Съединените щати. Според университета това е най-големият брой жертви регистриран за ден от някоя страна. С новите данни общият брой на починалите на американска територия става 28 236, която е повече от която и да било държава.

В епицентъра на пандемията губернаторът Андрю Куомо обяви, че Ню Йорк ще дари 100 машини да обдишване на Мериленд и 50 на Мичигaн – знак, че най-лошото за щата е преминало. Куомо също каза, че жителите на Ню Йорк ще трябва да носят маски в случаите, в които не могат да спазват социална дистанция като например в обществения транспорт или по натоварени улици.

Губернаторът също отбеляза спад в хоспитализациите, но коментира, че проблеми с разпространението на вируса ще има до момента, в който се намери ваксина или лечение.

Междувременно в Мичиган хиляди протестираха пред местния конгрес срещу едни от най-строгите мерки за социална дистанция в страната. Дошлите на митинга, организиран от консерватори, нарекоха мерките „бедствие“ и обвиниха губернатора Гречен Уитмър в съсипване на бизнеса. Уитмър от своя страна коментира, че протестиращите са заплаха за общественото здраве за това, че са близо един до друг без да носят маски.

Случаите на Covid-19 в Мичиган са над 28 хиляди, а жертвите на вируса са поне 1921.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени