Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Асса и модата, вдъхновена от киното и класиката

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Ина Асса-Костова е дизайнер на годината за 2020-а. Тя получи „Златната игла“ на Академията за мода. Новата ѝ колекция е вдъхновена от киното и класическия стил.

Черното и бялото. Ив Сен Лоран, Жаклин Кенеди, Катрин Деньов в „Дневна красавица“. 60-те години на отминалия вече век. Вдъхновителите на Ина Асса през години са и вдъхновителите на новата ѝ модна колекция.

Ина отдавна вече е познато име в модните среди. Особено във Франция. Там тя учи в най-известното и старо училище в Париж – „Esmod“. Специализира архитектура, женска мода и дизайн на обувки и в престижни колежи в Лондон и Ню Йорк. Името ѝ стои и зад две колекции висша мода и две колекции прет а порте – обувки и чанти – на големия ливански дизайнер Ели Сааб. 

Работила е като асистент дизайнер за "Пако Рабан" и "Живенши". Особено разпознава у нас обаче става, след като президентът на България Румен Радев и съпругата му Десислава подаряват на английската кралица именно запазената марка на Ина Асса – брошка. Тя е направена от сребро и камъни „Сваровски“, като Асса вплита и български шевици в нея.

Това, което винаги ръководи дизайнерката, е желанието ѝ да се доказва. Най-вече на баща си – известният български художник Греди Асса. Той винаги е смятал, че Ина трябва да се занимава с архитектура. И тя донякъде го прави. Архитектурата, подобно на киното и всяко друго изкуство, вдъхновят Ина за нейните колекции.

До ден-днешен тя смята, че в модата всичко зависи от това кого познаваш, но в същото време модата е една необятна зона на непредвидимото. Отправна точка за Ина са естествените материали, с които никога не прави компромиси, и класическия стил, към който винаги се завръщаме.

Ина Асса има собствена линия дамски дрехи и е главен дизайнер в БНТ. Най-креативна е в кризисни ситуации, а повече за усета ѝ за мода можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна