Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят София до второ нареждане

Забраната влезе в сила от 00.00 часа на 17-и април

| обновено на 17.04.20 в 07:23
Младен Маринов, Кирил Ананиев и проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: Пресцентър на МС

От 00.00 часа на 17-и април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София за всички превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет снощи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

Затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ е одобрено от премиера Бойко Борисов. 

„От вчера се наблюдава тревожно нещо – масово напускане на София. Градът е с най-много заразени с коронавируса. Напускащите София се разпръсват в цялата страна и това води до още по-тежка ситуация с последици, които ще станат ясни до седмица. Щабът с безпокойство наблюдаваше тези процеси. За по-малко от денонощие имаме още близо 40 случаи. Щабът предлага затварянето на София за автомобилния трафик“, допълни проф. Мутафчийски.

Как ще се осъществява трафикът от и за столицата?

„Всичко, което каза ген. Мутафчийски и произтичащите решения на Националния оперативен щаб, ми дават основание да издам заповед, считано от 00.00 часа тази нощ 17 април до второ нареждане – да се преустанови движението, т.е. влизането в и излизането от София, на всички превозни средства с изключение на: товарния превоз, товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт“, посочи министър Ананиев и допълни:

„На второ място са всички автомобили със специален режим. Автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува“, каза още той и допълни:

„Също така имат право да влизат и да излизат, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение“.

„Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми“, каза още здравният министър и допълни:

„Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е: 

От 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“. 

снимка: БГНЕС

Декларациите остават в сила

Над 5 хиляди коли са върнати в четвъртък от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър.

Той заяви, че е изключително разочарован от отношението на гражданите към полицаите. Съобщи още, че са направени промени по отношение на разпределението на КПП-та между Перник и София, за да не се минава безпрепятствено между двата града.

Към момента мярката за затваряне на града ще се прилага само в София. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени