Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 като коз в усилията на САЩ срещу „Хуавей“

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо говори на конференцията в Мюнхен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че се надява, че поведението на Пекин по време на кризата с коронавируса ще накара останалите държави да изключат китайския гигант „Хуавей“ от развитието на техните телекомуникационни мрежи, предаде АФП.

„Силно се надявам, че този път, тъй като китайската комунистическа партия не действаше призрачно, не беше отворена и не управляваше добре данните, това ще подтикне много, много държави да преосмислят какво да правят със своята телекомуникационна инфраструктура“, каза Помпейо в интервю за телевизия „Фокс“.

Държавният секретар добави, че когато „Хуавей“ предложи за продажба компютърно оборудване и хардуер, държавите ще разгледат решението си от друг ъгъл, посочва БТА.

Помпейо не назова конкретни държави, но за момента САЩ не успяват да убедят дори и най-близките си съюзници да не работят с „Хуавей“, въпреки заплахите на Вашингтон да спре да споделя чувствителна информация с тях.

Обединеното кралство и Европейският съюз заявиха по-рано тази година, че ще дадат на „Хуавей“ ограничена роля в изграждането на техните 5G мрежи.

Вашингтон отстрани китайската група от изграждането на американската интернет мрежа от пето поколение заради опасения, че чрез „Хуавей“ Пекин ще има достъп до чувствителни данни.

Пекин отрича „Хуавей“ да работи по негови нареждания. Групата винаги е отричала обвиненията в шпионаж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна