Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Китай трябва да понесе последствия, ако е бил съзнателно отговорен за коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Китай трябва да понесе последствия, ако е „съзнателно отговорен“ за пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс. Той обяви, че в следващите дни някои щати ще започнат постепенно да отменят противоепидемичните мерки.

Тази седмица Тръмп обяви, че спира финансирането на Световната здравна организация, която обвини във пристрастия към Китай.

Американският президент заяви, че правителството му се стреми да установи дали корона-вирусът се е появил от китайска лаборатория. По думите му, ако това се докаже, ще има последствия за Пекин.

„Ако те са съзнателно отговорни, със сигурност. Ако е било грешка – грешката е грешка. Но ако съзнателно са били отговорни, да тогава би трябвало да има последствия“, каза Тръмп.

Междувременно броят на заразените от Ковид-19 в Съединените щати е нараснал с 29 хиляди за денонощие и вече надхвърля 690 хиляди. Смъртните случаи са с близо 2 хиляди и 400 повече и общият им брой е над 35 хиляди.

На този фон Тръмп съобщи още, че от утре ще бъде позволено на някои предприятия в щатите Тексас и Върмонт да заработят отново, като спазват предпазните мерки. В щата Монтана отмяната на ограниченията ще започне от петък.

В Европа испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще поиска от парламента 15-дневно удължаване до 9 май на мерките, но уточни, че новите ограничения ще бъдат по-гъвкави.

В същото време Северна Македония обяви, че затяга мерките за борба с Covid-19.

Албания от своя страна съобщи, че заради ниския брой на починали и на заразени от утре в страната ще бъдат отворени около 600 икономически дейности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна