Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Тръмп: Губернаторите на някои щати не се възползват от оказаната им помощ за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отвърна на критиката, че администрацията му не прави достатъчно да помогне на местната власт като заяви, че губернатори не се възползват напълно от оказаната им помощ.

Миналата седмица от Белия Дом разпространиха  план за облекчаване на указанията в борбата с КОВИД-19, но някои щати заявиха, че все още не са получили достатъчно тестове за вируса.

За Тръмп съдействието между частния и обществения сектор е дало резултат като значително е увеличило капацитета за тестване в страната, „но някои щати трябва да предприемат действия, за да се възползват напълно от това“.

Един от най-настояващите за повече помощ от федералното правителство е губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Куомо и Тръмп си размениха нападки по въпроса като днес двамата се очаква да се видят на живо в Белия Дом. 

Междувременно в страната протестиращи продължават да настояват за отваряне на бизнеси. В Харисбърг - столицата на щата Пенсилвания, клаксони огласяваха района около сградата на местния конгрес. 

Зад протестите се смята, че стоят крайно десни активисти, които са организирали  мероприятия и в други щати. Изразяващите гражданско недоволство се възпротивиха на мерките за социална дистанция при справяне с коронавируса. Но към момента изглежда, че идеите на протестиращите са в разрез с по-голямата част от обществото. Според допитване на Yahoo News/YouGov 60% от американците са срещу протестиращите, 22% ги подкрепят, а 18% са без конкретно мнение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!