Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ втората вълна от Covid-19 може да е по-лоша от първата

Снимка: Wikipedia

Втора епидемиологична вълна от новия коронавирус в САЩ може да се окаже по-лоша от първата, тъй като ще съвпадне с началото на грипния сезон, предупреждава директорът на американските Центрове за контрол и прeвенция на заболяванията, цитиран от Франс прес и БТА.

Робърт Редфийлд отправи призив към американците да се подготвят и да се ваксинират срещу грип. 

"Съществува възможност атаката на вируса срещу нашата страна следващата зима да ни затрудни повече, отколкото сега. Ще трябва да се борим едновременно с грип и епидемия от коронавирус", казва директорът на Центровете за контрол и прeвенция на заболяванията в интервю за в. "Вашингтон пост". 

САЩ са най-засегната страна в света от болестта Covid-19. Според данните от вторник смъртните случаи са 44 845. Общият брой на заболелите е над 820 000. 

Робърт Редфийлд отбелязва, че епидемията е застигнала САЩ в края на грипния сезон, който всяка година оказва сериозен натиск върху американската здравна система. Ако двете заболявания бяха достигнали пика си в един и същ момент, това щеше бъде "наистина много трудно", допълва той. 

"Ако се ваксинирате срещу грип преди настъпването на следващата зима, това може да освободи болнично легло за вашата майка или баба, ако тя се зарази с коронавирус", казва още Робърт Редфийлд. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!