Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щатът Мисури съди Китай заради коронавируса

| обновено на 22.04.20 в 13:25
Протест в столицата на Мисури Джеферсън Сити срещу ограниченията заради коронавируса. 21 април 2020 г.
Снимка: БТА

Мисури е първият американски щат, който съди китайското правителство заради кризата с коронавируса, заявявайки, че отговорът на огнището, тръгнало от Ухан, е довел до опустошаващи икономически загуби за щата, предаде Ройтерс.

Гражданският иск, заведен във федерален съд от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит, посочва като основание небрежност, освен другите обвинения. В жалбата се казва още, че Мисури и жителите му потенциално са понесли икономически щети в размер на десетки милиарди долара и искат компенсация за това.

„Китайското правителство излъга света за опасността и заразната природа на Covid-19, затвори устата на информатори и не положи особени усилия да спре разпространението на заболяването“, заяви в становище републиканецът Ерик Шмит.

Президентът Доналд Тръмп първоначално хвалеше Китай и колегата си Си Цзинпин за реакцията на коронавируса. Но скоро след това заговори за „китайския вирус“ и през последните дни втвърди тона си към Пекин.

Китай е изправен и пред други подобни дела в американски съдилища.

Експерти по международно право обаче не виждат особена възможност те да бъдат спечелени. 

В реакция китайското МВнР нарече заведеното дело издевателство над съдебното производство.

„Тези т.нар. обвинения нямат никакви фактически и реални основания. Максимално открито и прозрачно сме информирали САЩ, други държави и Световната здравна организация за хода на развитието на епидемиологичната ситуация и борбата с разпространението на вируса“, подчерта говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна