Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари в САЩ: Лекарството против малария, лансирано от Тръмп, не е ефективно срещу коронавируса

В началото на април Тръмп съобщи, че САЩ са се запасили с повече от 29 милиона дози хидрокихлорохин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски изследователи установиха, че лекарството против малария хидроксихлорохин, лансирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като терапия срещу новия коронавирус, не е ефективно срещу заразата, съобщи БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Те са анализирали резултатите и историята на заболяването при 368 пациенти с новия коронавирус, лекувани в медицински центрове към Министерството по въпросите на ветераните в САЩ. 

Досега изводите на изследователите не са потвърдени от независими експерти и не са публикувани в медицински издания.

Според техните наблюдения сред пациентите, приемали хидроксихлорохин, смъртността е 27,8 на сто. При пациентите, лекувани едновременно с хидросихлорохин и антибиотика азитромицин, смъртността е 22,1%. 

Сред анализираните резултати е и процент на смъртност 11,4 на сто сред заболели с Ковид-19, лекувани по стандартния набор от процедури срещу усложнения. Изследователите са на мнение, че резултатите показват необходимостта от провеждането на клинични изпитания, преди препаратът срещу малария хидроксихлорохин да бъде одобрен за лечение на пациенти, заразени с коронавируса, съобщи ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно се изказа в подкрепа на препарата. В началото на април той съобщи, че САЩ са се запасили с повече от 29 милиона дози хидрокихлорохин за изпробване в лечението на новия коронавирус. Критиците на президента изтъкваха, че той се опитва да лансира средство, чиято ефективност и безопасност в борбата срещу коронавируса все още не е доказана. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!