Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Австралия отделили повече CO2 от годишните емисии там

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните горски пожари в Австралия са освободили много повече въглероден диоксид за един сезон от годишното замърсяване с парникови газове в страната, предаде ДПА, позовавайки се на правителствена оценка.

Експертите изчисляват, че в резултат на опустошителните пожари, които бушуваха в периода между септември и февруари, в атмосферата са се отделили около 830 милиона тона въглероден диоксид, цитира БТА. 

За сравнение - годишните емисии на парниковия газ в страната са около 540 милиона тона, според данни на Австралийския национален университет. 

В доклада на правителствените експерти се посочва още, че се очаква с течение на времето засегнатите от пожарите гори в умерения пояс да се възстановят и да станат естествен резервоар за въглеродния диоксид. 

Авторите на доклада отбелязват също, че отделеното в посочения шестмесечен период количество въглероден диоксид е по-голямо, отколкото на всички останали страни с изключение на водещите замърсители в света - Китай, САЩ, Индия, Русия и Япония. 

Димът от горските пожари съществено понижи качеството на въздуха в големи австралийски градове, сред които Сидни и столицата Канбера, припомнят специалистите

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна