Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафето променя усещанията на вкусовите рецептори

Снимка: Уикипедия

Датски учени установиха, че при човек, който пие кафе, се изменят вкусовите рецептори. Сладкото започва да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкова горчиво. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Foods“, информира БГНЕС.

Изследователи от университета в Орхус са направили анализ на хемосензорната чувствителност при хора, пиещи кафе, за да установят дали напитката се отразява на вкусовите рецептори и обонянието.

В проучването участвали 156 доброволци, чиито вкусови усещания и обоняние били проверени преди и след употребата на кафе. Станало ясно, че кафето не влияе на обонянието, но влияе и на вкусовите възприятия.

След употребата на кафе хората стават по-чувствителни към сладките неща и по-слабо чувствителни към горчивите, установили учените.

За да се изключи влиянието на кофеина, експериментът бил повторен и с безкофеиново кафе, но резултатите останали същите.

Предполага се, че ефектът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки. Това обяснява и защо любителите на кафе предпочитат тъмен шоколад. Вкусът му става много по-мек, защото горчивият вкус е притъпен, а сладкият се е повишил.

Авторите на изследването подчертават, че влиянието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно и промяната е отчетена единствено по времето, докато са го пили.

Те смятат, че данните от проучването могат да помогнат за съзнателното намаляване на захарта и калориите в храната, което ще е полезно за хората с наднормено тегло и диабет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени