Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Петров: Бъдеще без вируса няма, въпросът е да се адаптираме

Снимка: БГНЕС

Озон и витамин C е класическа стара терапия и в момента се прилага за лечение на коронавируса като допълнителна терапия, с допълнителни ефекти, но без да има 100% лечение. Комбинирайки тези две терапии, се надяваме да помогнат в глобалното лечение на пациентите с Covid-19 и с други вирусни заболявания“. Това коментира пред БНР проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология.

Той посочи, че България има опит с озонотерапията.

В предаването „Нещо повече“ проф. Петров допълни:

България е един от отличниците относно прилагане на мерките. Резултатите са меко казано отлични. Затова съм горд, че съм българин, всички ние го направихме това... Големите болници са отлично подготвени“.

Проф. Иво Петров подчерта, че все още има много неизвестни за това дали вирусът ще мутира, дали ще стане по-малко вирулентен:

„Мен ме блазни идеята, че няма да има стремглаво нарастване на случаите и на смъртността, а по-скоро постепенно ще отзвучи. Надявам се и със смяната на сезона в Европа да има потискащ ефект... Един от неблагоприятните сценарии е за втора, по-сериозна вълна, дано не се реализира“.

Проф. Петров посочи, че ще трябва да се следва в бъдеще стратегията за предпазване на най-уязвимите групи:

Бъдеще без вируса няма да има, той вече е сред нас, няма изчезнали вируси. Въпросът е да се адаптираме всички, както и имунитетът ни, за да имаме възможност колелото на живота отново да се завърти“.  

Според него тестването на таргет групи и по двата метода е правилно, тъй като дава правилни насоки. 

Интервюто с проф. Иво Петров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна