Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир и Мария Слабакови споделят хляба си с жителите на село Фазаново

Снимка: Личен архив

Двама български творци от години осигуряват безплатно хляб на съселяните си от Фазаново. Това са Мария и Красимир Слабакови.

„Художниците сме като циганска лотария. Когато имаме работа, имаме пари... Когато се пенсионира съпругата ми и вече имаме сравнително сигурен доход, решихме да реализираме тази идея. Сега, на Великден, споделихме хляб номер 7000“, разказа пред БНР Красимир Слабаков.

Обичайно селото има около 30 жители, но заради епидемията хората са повече, тъй като мястото се използва и като вилна зона.

Слабакови са инициирали и издаването на местен вестник, успял да излезе в близо 50 броя, но заради трудностите при създаването на хартиеното издание идеята се трансформирала в откриването на местна радиолиния. 

„Успях да се сдобия с излъчвател, пробите са направени, предстои пускане“, разкри художникът в предаването „Преди всички“ .

Красимир Слабаков колекционира и радиоапарати. Има около 60-70 довоенни, а близо 30 вече са реставрирани. 

„Идеята ми е да направя малък музей, не само за радиоапарати... Да затрием нещо е много лесно и да го забравим, но нищо не продължава напред, без да е имало нещо преди него“. 

Художникът припомни, че днес, 23 април, е рожденият ден на баща му - големия български актьор Петър Слабаков

„Аз се гордея с предците си, не се срамувам от себе си, гордея се с децата и с внуците си. Това показва, че мисията ми е изпълнена почти 100%... Само добро в хората няма. В нас се таи по един лош човек, на когото, ако не дадем път, преживяваме по-достойно дните си“. 

Интервюто с Красимир Слабаков можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна