Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два варианта за завършване на футболните първенства у нас

Снимка: Сайт на БФС


Два са вариантите за провеждане на останалата част от първенството в професионалния футбол у нас, обяви на брифинг на ръководството на БФС първият вицепрезидент Емил Костадинов.

Единият е да се изиграят оставащите два кръга от редовния сезон в Първа лига, както и полуфиналите и финала за Купата на България, а също и баражите за влизане в елита.

Вторият вариант е да се изиграят всички мачове от цялото първенство. Емил Костадинов заяви, че на теория това може да стане, но на практика е неосъществимо.

Той се спря и на предложението за подпомагане на клубовете- идея, която анонсира след заседанието на изпълнителния комитет във вторник.

"Нашето предложение с президента Михаил Касабов е за отборите от Първа и Втора лига, както и за Купата на България, съдийските такси да бъдат намалени. Не е много, но и това е нещо. Предложението е таксите да бъдат намалени с около 23 процента. Ще предложим и на Професионалната лига да намали драстично членската вноска за отборите от първата и втората дивизия на нашето първенство. Това са първите две мерки и ние ще ги направим", каза още Костадинов.

Емил Костадинов по време на брифинга.

"Както знаете, чакаме решение на правителството за отмяна на извънредното положение. Три седмици след това ние можем да започнем първенството, каза пресаташето на централата Христо Запрянов.

УЕФА отдели пари за федерациите, които трябва да влязат в помощ. За 16-те отбора, които играят баражи от Лигата на Нациите, са отделени 17,7 милиона евро и ще бъдат разпределени между същите тези нации. След изиграването на мачовете и излъчване на четирите тима, класирали се за Евро 2020, УЕФА ще преведе още пари. Сумите са компенсация към клубовете за участията на техни футболисти в националните отбори.

Минималната сума за клуб е 3200 евро, а максималната надвишава 600 хиляди и се калкулира в зависимост от броя на играчите и броя на мачовете. Взимат се предвид мачовете от европейските квалификациите и първото издание на Лигата на Нациите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна