Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние определи като "разочароващи" последните Брекзит преговори

Мишел Барние, главен Брекзит преговарящ на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние заяви в петък, че разговорите през тази седмица с Обединеното кралство за бъдещите двустранни отношения са били "разочароващи" по отношение на четири преговорни области, предаде Ройтерс.

"Часовникът тиктака дори по-бързо, отколкото преди, при разговорите за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз, но Обединеното кралство не успява да се придвижи напред, въпреки че е определила кратък график", заяви европейският главен преговарящ.

"Великобритания наложи този много взискателен календар, който е изключителен за толкова важни преговори", посочи Мишел Барние на пресконференция след втора седмица на преговори между Брюксел и Лондон. "Обединеното кралство обаче не може да наложи този много кратък календар за преговори и в същото време да не се придвижва, нито да напредва по някои важни за Европейския съюз теми", продължи той.

"ЕС не може да приеме селективен напредък по ограничен избор на теми, касаещи Брекзит. Ще е необходим политически компромис, а не само технически разяснения и от двете страни", отбеляза главният европейски преговарящ.
Според него Обединеното кралство аргументира позиции, които са твърде отдалечени по някои от преговорните теми.

Барние обвини Обединеното кралство, че отказва да се "ангажира сериозно по редица основни точки" и настоя Лондон "да не може да откаже да удължи настоящия преходен период и в същото време да забавя дискусиите по важни преговорни теми".

Представителят на ЕС подчерта по-специално, че Великобритания трябва да се съгласи на равноправни условия, ако желае да постигне "амбициозно" търговско споразумение с единния блок след Брекзит.

"Няма да има търговска сделка без открита, лоялна конкуренция", подчерта той и отбеляза, че през последните разговори е нямало напредък в областта на рибарството, тъй като Великобритания не представила правен текст по този въпрос.

"ЕС няма да се съгласи на търговски партньорство с Обединеното кралство без споразумение по отношение на риболова", заключи той.

Великобритания има краен срок до месец юни за евентуално удължаване на настоящия преходен период, който изтичат на 31-ви декември 2020 г.

По-рано този месец обаче от Даунинг стрийт съобщиха, че британското правителство ще каже "не" на Европейския съюз, ако Брюксел предложи удължаване на преходния Брекзит период за след края на настоящата година.

Според говорител на правителството, Лондон никога не е планирал да иска преходният период да бъде удължен, въпреки неспособността да се преговаря активно за бъдещите двустранни договорености по време на коронавирусната криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна