Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха звезда, пленена от черна дупка

2
Снимка: БГНЕС

Орбиталната обсерватория "Чандра" получи уникални снимки на звезда, приближила се до свръхмасивна черна дупка в една от галактиките на съзвездието Скулптор, но избегнала разрушението, след като е била пленена от притеглянето на огромния обект, предаде БТА като цитира ТАСС.

Агенцията цитира съобщение, публикувано на официалния сайт на обсерватория "Чандра". "От регистрираните от нас рентгенови данни става видно, че бялото джудже е успяло да оцелее при срещата си с черната дупка, но не е могло да се спаси от нейното притегляне", заяви авторът на проучването Андрю Кинг. 

Той е астрофизик от британския университет в Лестър. Кинг уточни, че бялото джудже орбитира около сингулярността на свръхмасивната черна дупка по елиптична крива, като извършва една пълна обиколка за около 9 часа. 

Кинг се натъкнал на крайно необикновен пример, как поглъщането на звезда от черна дупка може да премине не според установения сценарии, като използвал рентгеновите излъчвания, регистрирани от апаратурата на "Чандра" в галактиката GSN 069. 

Тя е разположена на 250 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Скулптор и представлява галактика джудже. Черната дупка в центъра й притежава сравнително скромна маса, превишаваща тази на нашето Слънце 10 000 пъти. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени